Вести и најаве

Дуално образовање знање за будућност post featured image
24.12

Дуално образовање знање за будућност

Земље које имају дуални модел образовања могу да рачунају на сигурну будућност, поручио је данас у Београду председник Србије Александар Вучић на конференцији „Дуално образовање – знање за будућност“. Доста деце у Србији већ учи у компанијама, међу њима и они који уче да праве моторе за Ролс Ројс и делове за авионе, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Ове школске године у Србији је 6.100 ученика укључено у дуално образовање, у 72 школе, 35 образовних профила и чак 880 компанија. Дуално образовање чини 10 одсто укупног средњег стручног образовања, а дуални профили 16 одсто укупног броја профила, док 18 процената школа има дуалне профиле у својој понуди.

„Ми ћемо са оваквим образовањем бити много жилавији за сваку врсту пада, него што смо били до јуче“, рекао је председник Србије истичући да је поносан на младе људе у дуалном систему образовања, јер су, како је истакао Вучић, разумели шта то доноси – не само сигуран посао и примања, већ и одговорност и озбиљност.

„Та деца раније ће да напусте родитељски дом, да оснују своје породице, имају своју децу и имаћемо генерацију више него данас – радника и стручњака из свих области“, додао је Вучић и указао  да је важно да се универзитет прикључи систему дуалног образовања. Подсетио је да је и велики Михаило Петровић Алас, завршио факултет, докторирао на Сорбони, и тек после тога стекао мајсторски занат. Председник је позвао компаније у Србији да се укључе у дуално образовање.

Марко Чадеж, председник ПКС, каже да је неопходно да се деца школују за послове будућности. Истиче, да их доста већ учи у компанијама, међу њима и они који уче да праве моторе који се уграђују у Ролс Ројс, делове за авионе. „То су послови који се уче у учионицама и компанијама“, рекао је Чадеж.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је веома важно да се у систем дуалног образовања укључе и универзитети и да је већ донет Закон о дуалном образовању у високом школству. Како је објаснио, реформисане су струковне школе и образоване академије. „Радимо све да млади остају у Србији“, нагласио је министар.

Број учесника – ученика, школа и компанија, као и дуалних профила из године у годину расте, па је данас 10 пута већи у односу на почетак. Тако се школске 2013/2014. године 400 ученика школовало на тај начин у 16 школа, на три образовна профила и у 40 компанија, а прошле године, 2018/2019, било је 4.500 ученика који се образују за 33 образовна профила, у 80 школа у 52 града и општине, у око 600 компанија.

Председница Савета за дуално образовање у Швајцарској Урсула Ренолд каже да послује са 20 земаља широм света, укључујући и САД, и да је Србија једина земља где се председник посветио том питању.

Она је рекла да мора у образовном систему све да се мења – школе, школске управе, предузећа, али да се мењају и схватања родитеља. „Дигитализација се убрзано дешава, а то подразумева да компаније мењају процесе и производе. Мењају се и квалификације неопходне за одређена радна места. Школе не могу да се мењају тако брзо као компаније тако да је то једини начин да млади људи виде шта их очекује у будућности“, рекла је Ренолд.

САД налазе се на сличном путу као Србија што се тиче увођења дуалног образовања, оценио је Ноел Гинсбург, оснивач „Каријервајз Колорадо“, непрофитне организације на чију иницијативу је уведен систем дуалног образовања у САД.

„Наш циљ је да отворимо могућности за све младе људе да се образују за послове будућности и стекну нове вештине“, рекао је Гинсбург. Јован Старовлах, из Техничке школе Змај, која ради по дуалном моделу, каже да много више научи на пракси него у учионици и да планира да у компанији где иде на праксу остане да ради.

Увођење елемената дуалног образовања у средње стручно образовање у Србији почело је 2013. године пројектом Немачке организације ГИЗ „Реформа средњег образовања“, а затим су се придружили партнери из Аустрије и Швајцарске, својим пројектима, финансијском и експертском подршком развоју тог модела образовања. Дуално образовање иницирала је Привредна комора Србије, а пуна примена је почела са Законом о дуалном образовању  новембра 2017. године. Тај модел образовања уводи се у оним подручјима рада у којима постоји потреба привреде за кадровима и спремност да се ти кадрови запосле.

Конференцији „Дуално образовање – знање за будућност“ присуствовали су представници више од хиљаду компанија из целе Србије, школа и локалних самоуправа, страни партнери и представници институција које су допринеле и учествују у развоју дуалног образовања.

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више

Одржани секторски састанци

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније