Вести и најаве

До заната у рукама кроз модел дуалног образовања post featured image
29.10

До заната у рукама кроз модел дуалног образовања

У Србији је 5.100 ученика укључено у дуални систем образовања и веома је важно искористити све шансе које тај систем пружа, речено је данас у Привредној комори Србије на конференцији “Дуално образовање – Искуства немачких компанија у Србији”. Фото Тањуг/Раде Прелић

Око 800 компанија у Србији подржава систем дуалног образовања, постоји 35 образовних профила, учествују 72 школе у 48 градова Србије, а  укупно је укључено 5.100 младих.

Директор Немачко-српске привредне коморе, која је организовала конференцију под покровитељством ПКС, Мартин Кнап рекао је да су у Немачкој од почетка веровали да је дуално образовање један од  важних елемената развоја немачке привреде. Он је додао да је стопа незапослености младих у Немачкој изузетно ниска иако је економска криза погодила и немачку привреду.

Дуални систем не може да функционише без фирми, рекао је Кнап и захвалио стручним школама у Србији, (више од 70 њих) које  учествују у том систему. Веома је важно искористити шансе које тај систем пружа и разумети да је овакво стручно образовање битно за компаније које одлучују да инвестирају, поручио је Кнап. Како је казао, веома је важно убедити предузећа да учествују у том систему јер је он погодан, како за мале, тако и велике фирме. “Веома је важно знати да наше чланице желе да образују радну снагу за српско тржиште рада и српску индустрију, а не за немачко тржиште “, поручио је Кнап.

Помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић истакла је да је веома важно да млади када заврше формално образовање буду запошљиви да су на правом путу ако се определе за систем дуалног образовања. Она је навела да је у систему дуалног образовања Србије 5.100 младих и да ће привреда захваљујући овом моделу постати одржива и иновативна.

Како је казала, поред компанија које већ учествују у овом пројекту, још једна авиокомпанија ће ускоро потписати уговор са Сектором за дуално образовање и такође учествовати у овом пројекту.

Мирјана Ковачевић, директорка Центра за дуално образовање ПКС  рекла је да ГИЗ од 2013. године ради на пројекту увођења дуалног образовања у Србији, додајући да је умреженост партнера веома  важна, јер без адекватно припремљених школа и учешћа привредника нема дуалног образовања. Представници компанија Сименс, Бос, Контитек Флуид Србија  и Дрекслмајер  представили су своја искуства о овој области, као и ученици који су део програма.

Представници компаније Simens навели су да је тренутно на пракси 22 ученика и то за профиле заваривача,индустријских механичара и електричара. Та компанија је 2014. иницирала да се у Техничкој школи “Иван Сарић” уведе дуални систем образовања, као део пилот пројекта.

Чланак преузет са : https://pks.rs/vesti/zanat-u-rukama-1672

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више

Одржани секторски састанци

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније