Вести и најаве

Часови са којих се не изостаје post featured image
23.09

Часови са којих се не изостаје

Са новом школском годином средње школе биће богатије за девет профила са дуалним образовањем. Акценат ће, кажу из Министарства просвете, бити на новим профилима, који прате развој информационих технологија. До сада је у процесу дуалног образовања укупно 4.500 ученика, 84 школе и 33 образовна профила.

Они су ученици другог разреда Саобраћајно-техничке школе у Земуну. Среда им је, кажу, омиљени дан, јер тада уче – али на послу. С нестрпљењем чекају и следећу годину када ће два дана проводити на пракси у компанији где се образују за техничаре за логистику и шпедицију.

“Све што смо учили кроз теорију сада примењујемо и доста ми је лакше када видим”, каже ученица другог разреда Саобраћајно-техничке школе Земун Милица Kомандић.

Њен друг из одељења Марко Јованов би волео да остане да ради у компанији након завршетка школе.

“Учимо мало по мало да бисмо после могли да имамо комплетно знање”, рекао је Марко.

Они су прва генерација која учи по моделу дуалног образовања у овој школи и професори истичу да су више мотивисани.

“Једва чекају када је среда да дођу на праксу. Веома су редовни, најмање изостанака имају тог дана”, навела је разредна Гордана Гиљан.

У одељцима ове компаније у свету школарци већ осам деценија уче практично, а до сада је 3.000 ученика прошло кроз школовање.

“Наш интерес је да ученике узмемо из школе, да их научимо послу, да их научимо и да вреднују то што раде и да добијемо на крају крајева обучене кадрове”, указује директор “Гебрудер вајс Србија” Драган Симовић.

Најтраженији индустријски механичар, кувар, бравар заваривач

Обучене нове раднике, спремне за рад у тиму и упознате са послом – то добијају компаније. А ученици имају шансу да одмах после школовања добију посао. Тренутно прилику средњошколцима даје 600 компанија, а план је да их у наредној години буде више.

“ПKС спрема и иницијативу у сарадњи са привредницима, која ће ићи ка Министарству финансија, са молбом да се пружи подршка привреди у првим годинама увођења и постављања дуалног модела образовања на ноге. Структура привреде у Србији иде у корист микро и малих компанија које негде највише и очекују од овог дуалног модела образовања и који су највише заинтересовани за то да се укључе, а који некада нису баш у могућности да испуне све захтеве које намеће закон”, објашњава Мирјана Kовачевић из Привредне коморе Србије.

Међу профилима најтраженији су индустријски механичар, кувар, бравар заваривач. А од 1. септембра у понуди ће бити и девет нових профила, међу којима и техничар за ракетну муницију и наоружање и техничар за безбедност у ваздушном саобраћају.

“Имамо намеру да у сарадњи са Министарством одбране формирамо један тренинг центар на аеродрому Јарак где ћемо подржати образовање наших младих људи и заправо обезбедити и у тренинг центрима њихове обуке за нивое дозвола А, Б и Ц. Велика подршка војној индустрији овог пута: Имаћемо два до три профила као подршку наменској индустрији, подршку ауто-индустрији”, рекла је помоћница министра просвете Габријела Грујић.

У првој генерацији ђака, која је у јуну завршила школовање по дуалном моделу, 83 ученика се запослило у компанијама где су ишли на праксу. У министарству кажу да раде и на завршној верзији Закона о дуалном образовању на факултетима.

Чланак преузет са: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3408034/casovi-sa-kojih-se-ne-izostaje.html

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више

Одржани секторски састанци

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније