Вести и најаве

Састанак партнера у развоју дуалног образовања post featured image
30.12

Састанак партнера у развоју дуалног образовања

У организацији Привредне коморе Србије, одржан је састанак партнера у развоју дуалног образовања (Donors meeting) са циљем међусобног информисања како о до сада имплементираним активностима, тако и о планираним за наредни период и изазовима са којима се тренутно дуално образовање суочава у условима пандемије коронавируса.

Састанку су присуствовали представници Привредне коморе Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Привредне коморе Аустрије (WKO), Аустријске развојне агенције (Advantage Austria), Немачко-српске привредне коморе (АНК), Швајцарске агенције за сарадњу и развој (SDC) и Немачке агенције за међународну сарадњу (GIZ).

Представници Привредне коморе Србије су информисали партнере да се у школској 2020/2021. години дуално образовање реализује за око 6900 ученика у скоро 900 компанија, за један од 47 образовних профила и подсетили на то да је до сада више од 4000 ученика завршило школовање по овом моделу образовања. Најавили су почетак активности на планирању уписа у средње школе за школску 2021/2022. годину и истакли да од ове године заинтересовани привредници пријаве за учешће у дуалном образовању могу подносити онлајн, путем веб портала дуалног образовања, који је ПКС развила уз финансијску подршку Привредне коморе Аустрије и Аустријске развојне агенције. Партнерима су укратко представљени и профили који по први пут у наредној години бити понуђени за реализацију по дуалном моделу образовања: техничар за обликовање намештаја и ентеријера, обућар, трговински техничар, столар и техничар штампе, тако да ће на листи дуалних профила бити чак 51 образовни профил.

Габријела Грујић, помоћница министра за дуално образовање и васпитање, истакла је да се у Министарству планира почетак рада на изменама и допунама Закона о дуалном образовању, како би се овај модел стручног образовања, развијен на иницијативу привреде, максимално приближио могућностима и потребама привреде. Поред тога, биће размотрени сви изазови са којима се привреда суочила у имплементацији дуалног образовања у условима COVID19 и сагледане могућности што бржег одговора на њих.

Сви партнери су потврдили посвећеност развоју дуалног образовања у Србији, као једног од услова значајних за унапређење пословног и инвестиционог амбијента и најавили наставак сарадње и низ активности у циљу анимирања већег броја привредника за учешће у овом моделу стручног образовања.

Партнери – донатори у развоју дуалног образовања су истакли важност регуларних заједничких састанака, како би се захваљујући квалитетној међусобној информисаности и транспарентности у раду, могла извршити својеврсна подела “задужења” и покрити што већи број подручја деловања. Немачка агенција за међународну сарадњу ће у оквиру пројекта “DECIDE” , чија је реализација почела у јануару ове године, а завршиће се у децембру 2022. године, пружити подршку и формалном и неформалном образовању младих, јачајући капацитете средњих стручних школа, а све са циљем веће запошљивости младих. Аустријска привредна комора, уз подршку Аустријске развојне агенције, кроз пројекат “Дуално средње стручно образовање и обука у Србији”, наставиће да пружа подршку јачању капацитета Привредне коморе Србије, као главног партнера Министарства просвете, науке и технолошког развоја у имплементацији дуалног образовања, као и Завода за унапређивање образовања и васпитања у развоју курикулума који најбоље прате потребе привреде за знањима и вештинама. Швајцарски партнер, Швајцарска агенција за сарадњу и развој, пројектом “Подршка у развоју и успостављању Националног модела дуалног образовања”, чија имплементација траје до краја 2021. године, наставиће да пружа подршку МПНТР и Комисији за развој и спровођење дуалног образовања у успостављању системског оквира за одрживо спровођење дуалног образовања, а кроз пројекат “Знањем до посла” подржавати неформалне обуке младих у складу са потребама привреде и у правцу веће запошљивости младих.

Привреда Србије препознала значај дуалног образовања

Прочитај више

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније