Вести и најаве

Регионални Челенџ Фонд представљен и у Србији post featured image
19.02

Регионални Челенџ Фонд представљен и у Србији

Београд, 18. фебруар 2021. године – Квалификовани кадрови један су од главних предуслова за јачање конкурентности српске економије, будући да нема јаког стручног образовања без јаке везе са привредом – истакнуто је данас на националној конференцији посвећеној представљању Регионалног Челенџ фонда.

Регионални Челенџ Фонд је 1. фебруара објавио позив за подршку инвестицијама у пројекте дуалног или кооперативног образовања, у износу од 150.000 до 600.000 евра по пројекту, са укупним фондом од 18,8 милиона евра на нивоу 6 економија региона Западног Балкана, а средства су обезбеђена захваљујући немачком Савезном министарству за економску сарадњу и развој (БМЗ).  Средства су делегирана КФВ Немачкој развојној банци, а пројекат спроводи Коморски инвестициони форум Западног Балкана као главни имплементациони партнер. Циљ Фонда је да унапреди квалитет и релевантност стручног образовања и обуке за тржиште рада кроз финансирање инвестиција у опрему и инфраструктуру одабраних пројеката дуалног или кооперативног образовања и обуке који се спроводе у оквиру партнерстава између образовних организација и компанија.

Према речима Мирјане Ковачевић, руководиоца Сектора за едукацију, дуално образовање и образовне политике у Привредној комори Србије, пројекат као што је Регионални Челенџ Фонд може помоћи да се систем учења учини функционалним, продуктивним и корисним за изградњу базе вештина релевантних за тржиште рада у региону, јер има за циљеве  унапређивање стручног образовања на нивоу средњег, високог и образовања одраслих у правцу веће примене дуалног или кооперативног модела образовања, повећање запошљивости у региону Западног Балкана и подстицање регионалног економског развоја. „За развој предузетничког духа и јачање локалних, али и страних улагања, као предуслова за раст и развој привреда и повећања запослености, неопходни су квалификовани и компетентни кадрови, што се може обезбедити само ако су системи стручног образовања и оспособлјавања засновани на квалитету и потребама тржишта. Једна од активности пројекта – развијање тренинг центара у оквиру конзорцијума школа и компанија – ће имати вишеструке користи и за формално и за неформално образовање“ – истакла је Ковачевић и додала да Регионални Челенџ Фонд даје допринос развоју кадрова у складу са потребама привреде, чиме се стварају услови да се смањи јаз између потребе и потражње на тржишту рада. Она је закључила да све ово заједно води ка јачању економске стабилности и конкурентности привреда Западног Балкана.

Кристијан Шилинг, први секретар и шеф сектора за развојну сарадњу у Амбасади Савезне Републике Немачке у Београду сложио се да су стручно образовање и квалификована радна снага неопходни за привредни раст, истичући као једно од кључних подручја сарадње између Србије и Немачке побољшање услова техничке и стручне обуке, као и развој система дуалног и кооперативног образовања. „Стварање плодног окружења за висококвалификоване младе људе сматрамо кључним за одрживи економски развој Србије и једним од централних изазова на њеном путу ка ЕУ. Стога је Немачка поносна што финансира Регионални изазовни фонд, који представља веома важан пројекат у овој кључној области“ – нагласио је Шилинг. Он је додао да српска економија доживљава раст, али да је потребно додатно утицати на смањење стопе незапослености међу младима. „Желимо да подстакнемо немачке компаније да улажу у Србију и у младе људе овде, али и да помогнемо школама и образовним институцијама да добију неопходну опрему, како би могли да пруже адекватно образовање. На овај начин стварамо и плодоносно окружење за компаније“ – истакао је он.

Милош Благојевић,  помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, подсетио је да је Србија успоставила правни и институционални оквир који регулишу област дуалног образовања и истакао „да постоји заједнички интерес да кроз пројекат Регионалног Цхалленге Фонда унапредимо све оно што смо до сада урадили и да заједничким снагама оспособимо младе људе да се укључе на тржиште рада одмах по завршетку средње школе“.

„Регионални Челенџ Фонд подстакнут је потражњом одређених квалификација у приватном сектору. Он долази баш у право време, будући да је то сјајна прилика не само за компаније, већ и за институције стучног образовања и обука да развију добре бизнис моделе“ – рекао је Рудигер Хартман, Директор Канцеларије у Београду КфЊ Немачке развојне банке, који је потврдио да је неопходно да се створи кадар који је потребан институцијама и предузећима, „тако да млади када заврше школу могу одмах да буду на тржишту рада“. 

Један од учесника конференције, Иван Стојановић, из ГИЗ Србија, нагласио да се пројектом Регионалног Челенџ Фонда стварају изузетни предуслови за развијање сарадње компаније и самих школа и образовних институција. „Кроз дуално образовање одређене наставне јединице не могу да се спроведу у самој компанији већ у школи, а школе морају да испуњавају предуслове у виду техничке опремљености школских радионица да би ученици могли да имају почетна знања која су неопходна пре него што почну да раде у компанији“.

Учесници конференције су се осврнули и на процес дигитализације, који је нарочито актуелизован услед пандемије коронавируса, истичући да се у измењеним околностима, решење пронашло у снимању одговарајућих часова у којима су учестовали наставници из средњих стручних школа, али и инструктори из компанија који су помагали да се лекције адекватно представе.

Кључне информације у вези са Позивом, јавности је представио Фридер Верман из Јединице за управљање пројектом Регионалног Челенџ Фонда. „Основа за пријављивање је формирање конзорцијума, а износи по пројекту се крећу од 150.000 до 600.000 еура. Кооперативне обуке воде до стицања национално признатих квалификација, а пројектом се омогућава обука најмање 15 ученика у првој години и додатних 15 у другој години имплементације”, изјавио је између осталог Ворхман.

Догађајем је модерирала Јелена Манић Радоичић, регионални координатор Јединице за управљање Фондом, која је позвала све потенцијалне апликанте да се детаљније упознају са условима конкруса који су објављени на пројектном веб сајту, те обрате Фонду уколико имају отворених питања. Она је уједно најавила и наредну инфо сесију за представнике образовних организација и компанија која ће бити одржана у четвртак 25. фебруара са почетком од 14 часова, онлајн путем платформе Зоом. Регистрација је могуће путем линка доступног овде.

Подсећамо, позив за подношење пријава објављен је на www.rcf-wb6.org и отворен је од 1. фебруара до 30. априла 2021. године.

Више о Регионалном Челенџ Фонду:
Фонд има за циљ да ојача квалитет и релевантност стручног образовања и обуке за тржиште рада финансирањем улагања у опрему и инфраструктуру за пружаоце обука који се укључују у активности дуалног или кооперативног образовања и обуке са партнерским компанијама.
У Србији је препознат значај учења кроз рад за побољшање квалитета и релевантности стручног образовања и привредни развој. Верујемо да ће Фонд додатно подржати развој партнерстава између образовних установа и компанија, тако што ће понудити значајану подршку у опреми и саветодавну подршку постојећим програмима дуалног или кооперативног образовања или увођењу нових. 
Позив за подношење пријава објављен је на www.rcf-wb6.org, а пријаве важе за конзорцијуме из шест економија Западног Балкана који се састоје од једне институције која пружа  стручно образовање и обуку и најмање две компаније.

Привреда Србије препознала значај дуалног образовања

Прочитај више

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније