Вести и најаве

Први кораци ка увођењу високих студија у дуални систем образовања post featured image
05.11

Први кораци ка увођењу високих студија у дуални систем образовања

На иницијативу привредника из грађевинског, машинског, ИТ и прехрамбеног сектора као и сектора енергетике, у Привредној комори Србије  одржан је први састанак на тему увођења високих студија у дуални систем образовања са представницима Владе РС, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Националног акредитационог тела, као и декана и професора Електротехничког, Технолошко-металуршког и Машинског факултета Универзитета у Београду. На снову закључака са састанка, у наредном периоду се може очекивати усвајање посебних стандарда за акредитацију дуалних студијских програма у високом образовању и законска регулатива која ће омогућити упис првих генерација студената по овом моделу од наредне уписне године.

На састанку су размотрене могућности и услови учешћа послодаваца, идентификовање изазова и сагледавање области и сектора у којима је потреба за високообразовним кадровима највећа, а на основу до сада исказаних потреба привреде као и захтева пристиглих кроз програм “Моја прва плата”, међу високообразованим кадровима највише се траже грађевински, електро и машински инжењери, дипломирани технолози разних специјалности, професионалци у области информационих технологија, али и економисти, зубари и лекари.

Закон  којим се регулише дуални модел студија усвојен је у септембру 2019. године, а настао је као резултат исказаних потреба послодаваца да се дуални модел образовања, који се показао јако успешним у средњем стручном образовању прошири и на високо образовање. Један од основних циљева овог закона је да компаније добију адекватан, високобразован кадар са практичним, примењивим знањима, а да се у исто време млади, образовани људи задрже у земљи. 

Састанку су присуствовали представници компанија Saga, Inmold, Агромеханика, Milenium Team  и ЕПС, док су састанак онлајн пратили представници компанија  Bosch, dm drogerie markt, Elixir група, Телеком Србија, Kuehne&Nagel, Енерготехника Јужна Бачка, Gebruder Weiss, Gorenje,  Кластер модне и одевне индустрије Facts,  Tiffany production, Нектар и фирме Сунце Маринковић.

Привреда Србије препознала значај дуалног образовања

Прочитај више

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније