Вести и најаве

Достављен план за укључивање послодаваца у ДО post featured image
19.02

Достављен план за укључивање послодаваца у ДО

Привредна комора Србије је у претходном периоду реализовала низ информативно-промотивних састанака са циљем промовисања дуалног образовања и анимирања послодаваца за укључивање у овај модел образовања. Као и сваке године, заинтересовани привредници су имали прилике да искажу своје потребе путем подношења Изјава о спремности за укључивање у дуални модел образовања. Рок за ову активност истекао је 31.01.2021. године.

За школску 2021/2022. годину прикупљено је 642 Изјавe. Према подацима, компаније пружају места за извођење учења кроз рад за чак 3293 ученика у 71 граду/општини.

На бази прикупљених Изјава, ПКС је сачинила план за укључивање послодаваца у дуално образовање и исти, у складу са Законом о дуалном образовању, званично доставила Министарству просвете, науке и технолошког развоја у петак, 12. фебруара.

У понуди образовних профила међу којима су послодавци могли да изаберу сходно својим потребама, нашао се 51 профил, од којих је 5 нових- столар, техничар за обликовање намештаја и ентеријера, обућар, техничар штампе и трговински техничар. Три профила за којима тренутно постоји највећа потреба привреде су: бравар-заваривач, електричар и оператер машинске обраде.

У наредној фази уписне политике ПКС и МПНТР ће заједно радити на усаглашавању исказаних потреба привреде и могућностима образовног система. Ова активност резултираће објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе за школску 2021/2022. годину, који се очекује у априлу.

Привреда Србије препознала значај дуалног образовања

Прочитај више

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније